15 Strategii și metode de promovare a unei firme

SEO Genius » Blog » 15 Strategii și metode de promovare a unei firme

În peisajul competitiv, promovarea are un rol esențial pentru orice firmă care își dorește să supraviețuiască și, mai mult, să atingă succesul, cândva creionat doar pe hârtie. Nu s-a inventat încă o rețetă universal valabilă pentru orice afacere, dar există o serie de metode de promovare pe care le poți testa și implementa cu succes, indiferent de natura business-ului tău. Totuși, se aplică o condiție aici: firma trebuie să aibă un caracter social, să prindă la public. Descoperă, parcurgând articolul nostru, care sunt cele mai recomandate 15 modalități de promovare.

Cele mai bune strategii și metode de promovare a unei firme

Dacă îți dorești să atragi atenția potențialilor clienți, trebuie să pui pe lista cu priorități promovarea online. Succesul se construiește pas cu pas, iar mediul online îți oferă toate uneltele de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele. În completare, există și alte strategii și metode abordate în campaniile de promovare. Trecem prin toate în rândurile următoare.  

Optimizarea pentru motoarele de căutare

Orice strategie de promovare trebuie să includă o campanie SEO. E cel mai eficient mod prin care poți atrage atenția motoarelor de căutare, făcându-le să aibă încredere în site-ul tău, să-l catalogheze drept unul relevant și deosebit de util pentru potențialii clienți. Pentru a înțelege complet acest concept, îți propunem să îți imaginezi că deții o mică afacere cu ciocolată și alte dulciuri personalizate. Te adresezi tuturor clienților din țară, ai produse accesibile la preț, dar vânzările nu ating cifrele dorite. Sunt foarte mulți competitori, iar probabilitatea de a ajunge în topul rezultatelor organice este destul de mică în lipsa unor strategii bine definite. Conceptul este destul de complex, dar îl poți înțelege rapid. Mai concret, atunci când oamenii tastează cuvinte cheie (relevante pentru businessul tău) în bara de search, motorul de căutare va furniza o listă cu cele mai bune potriviri. Pentru a ajunge în topul listei, deci cât mai aproape de intenția de cumpărare, site-ul tău trebuie să prezinte încredere pentru motorul de căutare. În caz contrar, acesta nu îl va recomanda.

Campanii de Google Ads

În completarea optimizării SEO, poți opta pentru promovarea site-ului în Google prin reclame plătite. Poți crea și gestiona campanii eficiente, care presupun afișarea anunțurilor în funcție de diferite criterii. Se licitează pentru poziționarea anunțurilor în rezultatele căutării, iar această licitație poate fi făcută în funcție de bugetul disponibil pentru fiecare click. Ca și SEO, Google Ads este un in instrument benefic pentru orice etapă de dezvoltare a business-ului.

Content marketing

Strategiile de content marketing au ca scop stimularea interesului audienței. Prin conținutul postat pe site, poți atrage atenția potențialilor clienți, le poți oferi răspunsuri la diferite întrebări din aria ta de interes, le poți furniza informații prețioase și sfaturi utile. Cu ajutorul unui blog, de exemplu, poți să-ți promovezi produsele sau serviciile într-un mod subtil, stimulând interesul celor care îți citesc fiecare articol. Atenție, conținutul trebuie să fie unic, informativ și optimizat din punct de vedere SEO.

Promovarea la radio

Nu doar artiștii își doresc să ajungă pe radio, ci și antreprenorii, cei care au încredere în ideile de business puse în aplicare, cei care își doresc să ajungă în atenția publicului țintă. O reclamă la radio, mai ales dacă ne referim la topul posturilor din țară, poate fi destul de costisitoare, dar rezultatele pot aduce plus valoare afacerii.

Promovarea la TV

Și reclamele TV pot reprezenta o modalitate excelentă de a ajunge la publicul larg. Aici, cât și în cazul promovării pe radio, e important ca întreprinzătorii să se asigure că anunțul este difuzat către persoanele interesate de serviciile sau produsele comercializate. Astfel, produsele de consum masiv, serviciile bancare, serviciile de telefonie etc vor avea întotdeauna de câștigat din aparițiile în media. La polul opus, start-up-urile sau afacerile B2B își pot direcționa bugetul către alte strategii de promovare.

Promovare în presa locală

Fie că ne referim la posturi de televiziune, posturi radio sau publicații scrise, presa locală poate oferi un mic imbold afacerilor din oraș sau din împrejurimi. E important să fii acolo, să îți creezi o imagine în comunitate, dar nu trebuie să omiți celelalte metode de promovare online. E mult mai probabil ca potențialii clienți să te găsească pe Google decât la matinalul local.

Promovare prin materiale promoționale

E imposibil să nu fi avut vreodată în mână un flyer sau o broșură. Sunt materiale promoționale, realizate pe hârtie, care sintetizează oferta de produse sau servicii în câteva cuvinte, oferind informații exacte despre: locație, număr de telefon și site (pentru mai multe informații). Restaurantele, supermarket-urile, cafenelele și, în general, afacerile cu deschidere pot conta și acum pe eficiența acestor materiale promoționale. În schimb, e puțin probabil ca o astfel de strategie să funcționeze excelent pentru un business care vinde exclusiv online.

Mostre de produs

În completare, există o anumite categorii de afaceri (de regulă, din industriile de food și beauty) care pot folosi și promovarea prin mostre de produs. Există standuri în spațiile comerciale, unde promotorii te invită să testezi sortimente noi. De altfel, există angajați ai parfumeriilor care oferă trecătorilor eșantioane din noile apariții. Totuși, această strategie nu funcționează în cazul serviciilor sau în cazul vânzării business to business.

Marketing afiliat

Marketingul afiliat este o strategie convenabilă pentru ambele părți: comerciantul își promovează produsele și serviciile prin intermediul altei persoane sau altei platforme, crescându-și astfel reputația și profitul, iar afiliatul câștigă un procent generos din fiecare vânzare efectivă. E win-win.

Social Media Marketing

Pentru a ajunge la oamenii interesați de produsele sau serviciile tale, e esențial să fii prezent în mediile în care aceștia își petrec timpul liber. Cum oricine are astăzi un cont pe o rețea de socializare, prezența în Social Media a devenit imperativă pentru cei care au ceva de spus și, mai ales, de vândut. Poți crea conținut care să atragă, poți direcționa traficul către site și, în plus, poți interacționa direct cu audiența. Un alt avantaj oferit de rețele sociale este reprezentat de posibilitatea de a-ți face reclamă plătită, aparte de postările organice (postări despre care e bine să știi că se realizează cu regularitate). Facebook Ads, de exemplu, este o metodă eficientă atât pentru afacerile B2B, cât și pentru cele B2C. Te ajută să crești notorietatea brand-ului, dar și vânzările efective.

Adăugarea companiei pe Google Maps

Pentru afacerile locale, adăugarea companiei în Google Maps este o reală necesitate. Doar așa poți apărea în rezultatele căutării Google, atunci când motorul de căutare va recomanda afaceri din zonă celor care caută anumite produse ori servicii specifice. În urma interacțiunii cu produsele, serviciile și angajații tăi, clienții pot lăsa recenzii pozitive. Numărul de steluțe acordate îți poate crește semnificativ credibilitatea atât pentru viitorii clienți, cât și pentru motorul de căutare.

Concursuri cu premii substanțiale

Atât online, cât și offline se pot organiza concursuri pentru clienți. Premiile substanțiale vor stimula dorința de achiziție și, în același timp, vor crește autoritatea firmei. În completarea informațiilor de mai sus, concursurile se promovează pe rețelele sociale, în presă, pe site-ul web etc. Potrivit studiilor, oamenii care participă la un concurs sunt mult mai predispuși să-și amintească de acea marcă în viitor și să facă o vizită în site din propria inițiativă.

Newsletter

Construit în favoarea clientului, newsletter-ul poate fi o metodă eficientă pentru promovarea site-ului online. Un e-mail, trimis către lista de abonați, o dată sau de două ori pe lună, poate aduce numeroase beneficii firmei. Aici trebuie menționat și faptul că redactorul trebuie să folosească un limbaj comun, să fie precis și exact, să nu exagereze cu oferte și spam-uri inutile și să utilizeze un design atractiv, care să reflecte imaginea firmei.

Evenimente

Prezența la evenimente reprezinta una dintre cele mai cunoscute metode de promovare. Deții o firmă și vrei să fii văzut de cât mai mulți potențiali clienți și colaboratori? Atunci, ar fi bine să nu refuzi invitațiile la evenimentele din oraș. Cum promovarea prin evenimente poate îmbrăca mai multe forme, este recomandat să îți îndrepți atenția către fiecare în parte. Ne referim aici la:

Inscripționare

Deși nu este o metodă prin care poți crește vânzările într-un mod rapid, inscripționarea mijloacelor de transport te scoate din anonimat, făcându-te cunoscut în ochii potențialilor clienți. Această metodă de promovare este destul de accesibilă pentru business-urile de orice fel. Putem adăuga aici și materialele promoționale (oferite la evenimente, prin concursuri sau ca bonus pentru achiziționarea anumitor produse), dar și inscripționarea pe mijloacele de transport în comun.

În concluzie, strategia de promovare a firmei trebuie să conțină un cumul de metode și canale de comunicare. Scopul final este acela de a ajunge la publicul țintă, de a-l informa, educa și convinge că produsele sau serviciile tale se diferențiază în peisajul competitiv, că sunt de încredere. Contactează echipa SEO Genius și îndrăznește să-ți transformi potențialul în succes concret!

Data articol: 7 mai 2024

Rezultate reale. Cu asta vrem să te convingem

Cauți o agenție SEO de încredere? Noi, la SEO Genius, nu ne lăudăm cu premii sau logo-uri de clienți, ci cu rezultatele reale ale campaniilor noastre SEO în derulare. 

TOP 3 rezultate Google

Clienții noștri au ajuns în TOP 3 rezultate pe căutări importante

Mai mult trafic Organic

Toate campaniile SEO active sunt pe creștere

Mai multe cuvinte cheie care rankează

Clienții noștri apar în rezultatele Google pe un număr dublu de cuvinte cheie, în mai puțin de 6 luni

Autoritate mai bună

Site-urile cu care colaborăm au înregistrat o creștere a autorității, prin intermediul celor mai cunoscute publicații din România