Ce este Meta-title? Cum îl optimizăm corect

SEO Genius » Blog » Ce este Meta-title? Cum îl optimizăm corect

Optimizarea SEO este crucială pentru orice afacere prezentă în mediul online. Fie că deții un site de prezentare ori unul de vânzare, cea mai mare provocare a prezentului este aceea de a te evidenția în peisajul competitiv. E o luptă destul de strânsă, ținând cont că aproape toți competitorii tăi au apelat deja la ajutorul profesioniștilor.

Ai nevoie de cele mai bune servicii SEO dacă îți dorești să ajungi cât mai sus în afișările pentru căutările organice. Sunt multe elemente de pus la punct pentru a ajunge acolo, unul dintre cele mai importante fiind meta title. Ce înseamnă mai exact și cum îl optimizăm corect? Află toate detaliile din acest articol.

Ce este un meta-title?

Meta-title este un element ON Page de mare importanță pentru site-ul tău. Acesta este primul text pe care posibilii vizitatori îl văd atunci când fac o căutare sau atunci când site-ul este distribuit în social media. Folosit în mod corect, elementul meta-title ajuta și la indexarea eficientă a paginii în Google. Atenție, dacă paginile tale nu sunt indexate, înseamnă că toată munca ta a fost în zadar. Utilizatorii ajung doar la paginile indexate de către motoarele de căutare. În caz contrar, aceștia nu vor ști de existența ta.

Deci, ce este meta-title? Pentru o scurtă recapitulare, am putea spune că este un text scurt, clar și captivant, care descrie foarte bine conținutul afișat pe pagina respectivă. Fiind utilizat atât în rezultatele căutării (SERP), cât și în browser, acest element va contribui enorm și la experiența utilizatorului. Imaginează-ți că lucrezi la un proiect important, faci mult research și deschizi zeci de pagini în browser. Cum le identifici în procesul de lucru? Cu ajutorul meta titlurilor.

E firesc să nu cunoști toate aceste detalii. Din acest motiv, cel mai bun sfat pe care îl poți primi este acela de a cere un audit SEO. În urma unei cercetări minuțioase, specialiștii îți pot oferi cele mai bune sugestii pentru a ajunge la rezultatele mult dorite. Urmează un drum lung, care te va aduce mult mai aproape de audiența ta. Un pas important în toată această călătorie va fi optimizarea meta-title, un proces despre care am stabilit deja că poate atrage mai mulți vizitatori în site, în timp ce te urcă în clasamentul motoarelor de căutare.

Impactul optimizării meta-title în vizibilitatea site-ului

Elementele meta, în special meta-title, descriu motoarelor de căutare ce se află pe paginile și subpaginile site-ului. Realizate corect, acestea vor convinge algoritmii că site-ul tău este unul relevant și că merită să primească un loc în topul rezultatelor organice pentru o interogare specifică. Mai concret, un meta-title bine optimizat, mai mic de 60 de caractere, care conține cuvinte cheie relevante poate impacta pozitiv vizibilitatea site-ului tău. Cu toate acestea, trebuie să menționăm și faptul că impactul titlului este mai mic decât al conținutului efectiv din pagină, dar nu trebuie ignorat. În practică, un titlu mult prea lung, care folosește cuvinte cheie incorect sau un titlu care se repetă pe mai multe pagini poate aduce puncte în minus site-ului tău.

Adăugăm aici și posibilitatea ca motorul de căutare să genereze alt meta titlu decât cel ales de tine. Cum ajungi în această situație? Atunci când folosești cuvinte cheie în exces, atunci când există un titlu alternativ, atunci când titlul a fost modificat recent sau când acesta este diferit față de cuvintele pe care le folosesc utilizatorii pentru a ajunge la paginile dorite. O astfel de problemă se poate rezolva imediat ce identifici sursa. Specialiștii SEO îți pot oferi o mână de ajutor.

Cum și unde se poate adaugă meta-title?

Există două moduri prin care se poate adăuga un meta-title: manual și prin CSM. Prima opțiune se refera la meta titlul adăugat direct în secțiunea <head> a paginii, tastând: <title>Titlul paginii tale</title>. La final, codul va arată așa:

<head>

<title>Titlul paginii tale</title>

</head>

Procesul poate fi simplificat, folosind un sistem de gestionare a conținutului (CSM). În Word Press, de exemplu, există Rank Math, Yoast SEO și All in One SEO – 3 plugin-uri care pot fi folosite ușor și rapid pentru a optimiza titlurile cu probleme.

Cum scriu un meta-title corect optimizat din punct de vedere SEO?

Înainte de a continua, îți reamintim că un meta-title este un element important pentru optimizarea SEO, dar și pentru experiența utilizatorului. Iată cum se scrie corect:

Adăugarea cuvintelor relevante

În meta titlu, cuvintele cheie principale se vor adăuga în mod obligatoriu, fără a se face însă exces. De exemplu, dacă deții un site cu jucării pentru copii, iar pe una dintre paginile tale ai puzzle-uri din lemn, cuvintele ”puzzle lemn” vor aduce puncte în plus în ochii motoarelor de căutare.

Adăugarea cuvintelor importante la începutul textului

Cele mai relevante cuvinte se adaugă la începutul meta titlului. Acestea au cel mai mare impact asupra motoarelor de căutare, dar și asupra vizitatorilor. O structură adesea folosită în optimizarea titlurilor este formată din: cuvinte principale + cuvinte secundare + nume brand sau cuvinte principale + cuvinte secundare/nume brand. Există și situații în care se dorește creșterea autorității brand-ului, folosindu-se numele acestuia la început. Specialiștii te pot ajuta să alegi cea mai bună combinație de cuvinte.

Lungimea meta titlului

Un titlu mult prea lung nu va fi afișat în totalitate în paginile cu rezultatele căutărilor. Astfel, se recomandă ca fiecare pagină să se limiteze la un titlu mai mic de 60 de caractere. Deși nu are o limită de caractere, Google poate trunchia meta titlurile paginilor tale. Acestea este motivul pentru care se insistă asupra formulărilor scurte și cuprinzătoare. Există câteva aplicații, precum To The Web sau Counting Characters, care îți pot arăta modul în care vor fi afișate meta-titlurile paginilor tale.

Meta-titluri unice pentru fiecare pagină

Deși poate părea destul de complicat la început, mai ales dacă deții un site cu o multitudine de pagini, meta-titlurile trebuie să fie unice pentru fiecare dintre acestea. Le poți modifica manual sau te poți ajuta de plugin-urile speciale. Ce se întâmplă atunci când site-ul tău deține un titlu diferit pentru fiecare pagină? Motoarele de căutare vor înțelege autenticitatea conținutului și relevanța acestuia, poziționându-te cât mai sus în rezultatele organice.

Greșeli de evitat

E absolut normal să nu poți implementa strategia de optimizare SEO pe cont propriu. Tu ești specialist în domeniul în care activezi, în timp ce profesioniștii SEO se pricep foarte bine în creșterea vizibilității site-ului. De aceea există o mulțime de greșeli pe care le poți face, din dorința de a optimiza site-ul pe cont propriu. În ceea ce privește elementele meta-title, cele mai frecvente 5 greșeli sunt:

În concluzie, optimizarea meta titlurilor este un pas important pentru succesul campaniei SEO. Un meta-title bine redactat va ajuta la îmbunătățirea poziționări site-ului în rezultatele căutărilor și va atrage mai mulți vizitatori interesați de produsele ori serviciile din ofertă. Contactează echipa SEO Genius și schimbă-ți strategia din online!

Data articol: 3 iunie 2024