Campanie SEO: care sunt pașii unei campanii reușite

SEO Genius » Blog » Campanie SEO: care sunt pașii unei campanii reușite

O campanie SEO este cel mai scurt drum către îndeplinirea unui obiectiv concret pentru succesul în online al afacerii tale. Aceasta începe prin a stabili obiectivul (vrei să crești traficul organic pe site, de exemplu), și continuă cu investigarea celui mai eficient mod de a-l atinge. 

Când o definim astfel, campania SEO pare o joacă de copii. Realitatea ne arată, însă, că planificarea și executarea unei campanii SEO reușite este un proiect complex, iterativ, care poate necesita ajustarea și îmbunătățirea constantă a pașilor și acțiunilor întreprinse pentru îndeplinirea obiectivului. 

De aceea, prețul serviciilor de optimizare SEO poate varia de la un proiect la altul, în funcție de: 

Campania SEO nu se rezumă la stabilirea unei liste de cuvinte cheie cu multe căutări și redactarea unor articole pe baza acestora. Procesul este unul complex și multidimensional, care abordează aspecte precum experiența utilizatorului, optimizarea tehnică a site-ului, creșterea autorității și monitorizarea continuă a performanțelor. 

Continuă să citești până la sfârșitul acestui articol pentru a înțelege pe deplin ce presupune o campanie SEO. Vei dobândi claritatea, încrederea și cunoștințele necesare pentru a decide cât de utilă este pentru afacerea ta online.

Ce este și în ce constă o campanie SEO? 

Vom lămuri imediat conceptul de campanie SEO și etapele sale esențiale, însă înainte de toate trebuie să răspundem la întrebarea ce este SEO

Acronimul expresiei Search Engine Optimization se referă la ansamblul de acțiuni întreprinse pentru a optimiza un website, cu scopul de a-l plasa în primele rezultate ale căutărilor organice și de a-i îmbunătăți vizibilitatea online. Astfel, site-ul poate înregistra o creștere semnificativă a traficului organic și poate genera un număr mai mare de leaduri sau conversii, datorită interacțiunii sporite a utilizatorilor cu platforma.

Campania SEO cuprinde un set clar de acțiuni de optimizare, întreprinse într-o anumită ordine și având un obiectiv SMART (Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant și măsurabil în Timp). 

De exemplu, obiectivul unei campanii SEO poate fi: 

Campaniile SEO cu strategii puternice în spate sunt esențiale pentru orice afacere cu prezență online. Acestea aduc vizibilitate, credibilitate și potențiali clienți. 

Iată care sunt pașii unei campanii SEO reușite: 

Cercetarea cuvintelor cheie și analiza competiției

O campanie SEO reușită începe cu o cercetare a cuvintelor cheie relevante pentru domeniul site-ului tău. Vom aduna, probabil, câteva zeci de cuvinte cheie short și long tail, însă dintre acestea va trebui să le selectăm doar pe cele care îndeplinesc cumulativ condițiile: 

Ce instrumente pot fi folosite în faza de identificare a cuvintelor cheie? 

Cum identifici gradul de competitivitate al fiecărui cuvânt cheie selectat? 

Putem pune cuvântul cheie în bara de căutare, urmând să evaluăm primele site-uri care apar în listă. Dacă sunt domenii cu autoritate mare, atunci mai bine ne orientăm către alt keyword. Pentru a evita riscul de a primi rezultate personalizate și localizate, utilizăm informațiile oferite de instrumente precum Ahrefs sau SemRush. 

Volumul de căutare este prezentat de toate instrumentele menționate mai sus. Nu vom ținti cuvintele cheie cu cele mai multe căutări, deoarece probabil competiția pentru acestea va fi mai mare. Ne orientăm către cele cu volum mic sau mediu de căutare și nivel redus de dificultate. În timp, după ce construim pagini de conținut în jurul acestora, iar site-ului îi va crește autoritatea, ne putem axa și pe cuvintele cheie de top. 

Cum identifici cuvintele cheie care sunt folosite de clienții tăi ideali?

Ideal ar fi ca, înaintea demarării unei campanii SEO, să fi elaborat deja fișele de Client/Buyer Personas pentru afacerea ta. Când știi cui te adresezi și cui vinzi, este mai ușor să înțelegi ce nevoi sau probleme nerezolvate au potențialii tăi clienți și cum este cel mai probabil să caute rezolvări în online. 

Același produs pe care îl vinzi poate oferi soluții pentru două Client/Buyer Personas diferite, iar acestea îl vor căuta folosind termeni diferiți, în funcție de nevoile lor specifice. De exemplu, dacă vinzi echipamente de fitness, te poți adresa atât persoanelor care doresc să piardă în greutate, cât și celor care doresc să se mențină în formă, folosind cuvinte cheie diferite: „exerciții pentru slăbit” vs. „antrenament pentru masă musculară”.

Tot în această etapă se face o analiză riguroasă a competiției, inclusiv a profilului de backlinks, pentru a identifica cel mai bun curs al campaniei SEO. În funcție de conținutul și tacticile SEO implementate de site-urile concurente, se determină metodele optime pentru a obține rezultatele scontate. 

Conceperea strategiei SEO

După ce stabilești CE îți dorești de la campania SEO – adică obiectivul și cuvintele cheie legate de acesta – atenția se orientează către CUM îndeplinim obiectivele. Urmează, așadar, dezvoltarea unei strategii eficiente SEO

Acum se setează planul de redactare, optimizare și promovare a conținutului, se proiectează arhitectura site-ului și se reorganizează conținutul în categorii relevante, pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. 

Este important ca strategia SEO propusă să fie flexibilă și adaptabilă, pentru a permite ajustări în funcție de tendințele în continuă schimbare din mediul online și din industrie.

Optimizarea tehnică a site-ului

După stabilirea strategiei, urmează optimizarea SEO On Page, care include și o serie de activități tehnice. În această etapă a campaniei SEO se intervine asupra erorilor descoperite în urma auditului site-ului și asupra oricăror alte setări care reduc viteza de încărcare sau indexarea paginilor. 

Fiecare pagină din site trebuie să aibă:

Fișierul robots.txt va fi configurat în mod optim pentru a îmbunătăți vizibilitatea site-ului în rezultate. Acest fișier indică roboților de căutare (boți) ce pagini pot indexa sau nu, blocând conținutul duplicat, irelevant ori sensibil și paginile cu ID de sesiune. 

Fișierul poate fi creat cu un editor de text, folosind două directive: User-agent și Disallow. După creare se încarcă în root (directorul rădăcină), de unde va fi accesat de boți.

Un alt fișier prin care poți comunica direct cu boții motoarelor de căutare este sitemap.xml, adică harta site-ului. Aceasta conține toate URL-urile care vrei să apară în rezultatele căutării. Poate fi creată manual, în Notepad, pentru un website cu câteva pagini, sau poate fi generată automat de către software-ul site-ului. 

Harta site-ului trebuie pusă după aceea la dispoziția motorului de căutare, ori prin inserarea liniei:

Sitemap: https://example.com/my_sitemap.xml

în fișierul robots.txt

Tot în etapa tehnică a campaniei SEO trebuie remediate problemele legate de căutare în Java Script, redirecționate paginile care returnează eroare 404 și integrate datele structurate prin Schema.org. Acestea din urmă îl ajută pe Google să înțeleagă ce reprezintă datele de pe pagină și să returneze rezultate relevante la căutare. 

În acest pas al campaniei SEO devine evidentă necesitatea colaborării cu o agenție sau un specialist SEO pentru desfășurarea campaniilor de optimizare. Cu peste 200 de factori de ranking, este aproape imposibil pentru proprietarii de site-uri să-i gestioneze eficient. 

Un specialist SEO are expertiza necesară pentru a analiza și optimiza fiecare aspect al site-ului web, maximizând șansele de a obține o poziție mai bună în rezultatele căutării și economisindu-ți timpul și resursele. 

Setarea aplicațiilor de monitorizare 

Cum știm dacă o campanie SEO are succes? Există mai multe moduri prin care putem monitoriza rezultatele acesteia, în funcție de ceea ce vrem să măsurăm.

Google Analytics 4 și Google Search Console pot fi integrate în site prin mai multe metode, după cum poți vedea în imaginea de mai jos. Aceste aplicații de monitorizare vor înregistra datele campaniei SEO și asigură o urmărire constantă a performanței. 

Metode de verificare a proprietății unui site pentru activarea Google Search Console

Crearea conținutului SEO

În costurile serviciilor SEO sunt incluse și crearea de conținut, care poate consta în articole de blog, infografice sau videoclipuri. 

Cuvintele cheie stabilite la începutul campaniei SEO vor fi integrate în articole exhaustiv documentate, informative și originale. 

Pentru domeniile mai puțin atractive sau dificil de abordat prin texte lungi, infograficele originale reprezintă o soluție eficientă, atrăgând backlinkuri precum un magnet. 

În cazul site-urilor mai vechi, care conțin deja numeroase articole, se impune necesitatea optimizării acestora.

Construirea profilului de linkuri

Link buildingul – cunoscut și ca SEO Off Page – este o etapă foarte importantă în campania SEO. Se referă la obținerea a cât mai multe voturi de încredere de la site-uri de calitate, relevante pentru domeniul afacerii tale, sub forma linkurilor Dofollow. Profilul de linkuri al unui site se poate realiza prin mai multe metode: 

Monitorizarea campaniei SEO

În cadrul unei campanii SEO, monitorizarea este esențială pentru a evalua progresul și impactul acțiunilor întreprinse. Vei fi informat permanent cu privire la evoluția campaniei de optimizare și vei avea acces la metrici importante precum traficul organic, rata de respingere, rata de clicuri, clasamentul cuvintelor cheie și altele. 

Toate acestea te vor ajuta să iei decizii informate pentru afacerea ta și să ajustezi strategiile în timp real pentru a-ți atinge obiectivele.

Secretele unei campanii SEO de succes

O campanie SEO reușită are nevoie de o excelentă coordonare pe toate planurile: de la cercetarea cuvintelor cheie și analiza competiției la crearea conținutului de calitate și promovarea acestuia pentru a obține voturile de încredere de la site-uri cu autoritate în domeniu. 

Iată un checklist cu secretele unei campanii SEO de succes; bifăm fiecare punct din listă pentru a-ți asigura cele mai bune rezultate!

Colaborează cu specialiști pentru campanii SEO reușite

În încheiere, subliniem faptul că o campanie SEO nu se rezumă la simpla optimizare a site-ului pentru motoarele de căutare. Este un proces complex și diversificat, care cere atenție la detalii și o abordare strategică. 

Pentru a valorifica pe deplin potențialul unei campanii SEO, recomandăm colaborarea cu specialiști SEO sau agenții cu experiență în domeniu. O investiție într-o campanie SEO bine gândită și implementată poate aduce beneficii semnificative pentru afacerea ta, precum creșterea vizibilității online și generarea de trafic și conversii. Contactează echipa SEO Genius și îți vom răspunde în cel mai scurt timp!

Întrebari frecvente

Cât costă o campanie SEO?

Costul unei campanii SEO depinde de mai mulți factori, de la mărimea site-ului și competiția din domeniul în care activează afacerea ta, până la obiectivele stabilite, experiența și reputația specialistului sau agenției SEO contractate. Costul campaniei SEO cuprinde tarifele experților SEO, inclusiv pe cele ale SEO content writerilor, instrumentele software de monitorizare și analiză și costurile aferente promovării și link buildingului. 

Chiar dacă o campanie SEO ieftină pare o idee bună pentru bugetul tău, trebuie să știi că poate ascunde unele riscuri, precum obținerea backlinkurilor prin practici interzise de Google, publicarea de conținut plagiat sau ignorarea aspectelor tehnice esențiale pentru buna funcționare a site-ului. 

Campaniile SEO nu trebuie văzute ca niște cheltuieli, ci ca investiții pe termen lung. De aceea, când alegi furnizorul de servicii SEO pentru afacerea ta, stabiliți împreună un buget sustenabil pentru o perioadă de 6 până la 12 luni. Ulterior poți mări sau reduce bugetul, în funcție de rezultatele observate. 

Cât durează o campanie SEO?

Primele rezultate ale unei campanii SEO pot apărea după cel puțin 6 luni de la începerea procesului de optimizare. De ce durează atât de mult? Și acest lucru este influențat de mai mulți factori aflați în afara controlului furnizorilor SEO: 

O campanie SEO reușită garantează locul 1 în Google? 

Este de înțeles că orice proprietar de site-uri web își dorește să ajungă în topul rezultatelor pe cuvinte cheie cu volum mare de căutare. Cu toate acestea, este important să înțelegem că un furnizor de bună credință nu poate oferi garanții SEO absolute. 

Factorii care influențează durata campaniilor SEO acționează și asupra clasamentului în motoarele de căutare. Agenția sau specialistul SEO îți poate garanta, însă, o îmbunătățire a vizibilității în online pe sute sau chiar mii de cuvinte cheie monitorizate.

Data articol: 2 aprilie 2024

Rezultate reale. Cu asta vrem să te convingem

Cauți o agenție SEO de încredere? Noi, la SEO Genius, nu ne lăudăm cu premii sau logo-uri de clienți, ci cu rezultatele reale ale campaniilor noastre SEO în derulare. 

TOP 3 rezultate Google

Clienții noștri au ajuns în TOP 3 rezultate pe căutări importante

Mai mult trafic Organic

Toate campaniile SEO active sunt pe creștere

Mai multe cuvinte cheie care rankează

Clienții noștri apar în rezultatele Google pe un număr dublu de cuvinte cheie, în mai puțin de 6 luni

Autoritate mai bună

Site-urile cu care colaborăm au înregistrat o creștere a autorității, prin intermediul celor mai cunoscute publicații din România